Through a variety of ethnographic cases in Italy, Morocco and Peru, the book explores the ways in which food nourishes society, linking humans, non-humans, environments and territories, all characterised by specific materialities. Transcending the nature-culture dichotomy, the essays show how people, in their everyday practices, engage in implicit or explicit forms of resistance to a reductionist approach to food that transforms what we eat into mere medicalised nourishment or a market product planned and standardised through scientific knowledge. Anthropology still has much to say about these cultural processes, which play a key role in contemporary society.

Attraverso una pluralità di casi etnografici in Italia, Marocco e Perù, il libro esplora i modi in cui il cibo alimenta il sociale, articolando tra loro umani, non umani, ambienti e territori, tutti contraddistinti da specifiche materialità. Superando la dicotomia natura-cultura, i saggi mostrano come le persone, nella concretezza delle pratiche quotidiane, attuano forme implicite o esplicite di resistenza nei confronti di un riduzionismo alimentare che trasforma ciò che mangiamo in un mero nutrimento medicalizzato o in un prodotto di mercato pianificato e standardizzato attraverso il sapere scientifico. Su questi processi culturali, che rivestono un ruolo chiave nella contemporaneità, l’antropologia ha ancora molto da dire.

Tassan, M., Molinari, A. (a cura di). (2025). Alimentare il sociale. Sguardi etnografici sulla produzione e il consumo di cibo nella conntemporaneità. Milano : Ledizioni.

Alimentare il sociale. Sguardi etnografici sulla produzione e il consumo di cibo nella conntemporaneità

Tassan, M;Molinari, A
2025

Abstract

Through a variety of ethnographic cases in Italy, Morocco and Peru, the book explores the ways in which food nourishes society, linking humans, non-humans, environments and territories, all characterised by specific materialities. Transcending the nature-culture dichotomy, the essays show how people, in their everyday practices, engage in implicit or explicit forms of resistance to a reductionist approach to food that transforms what we eat into mere medicalised nourishment or a market product planned and standardised through scientific knowledge. Anthropology still has much to say about these cultural processes, which play a key role in contemporary society.
cibo, antropologia, etnografia, salute, istituzioni, produzione, consumo
Italian
2025
9791256005062
277
Ledizioni
none
Tassan, M., Molinari, A. (a cura di). (2025). Alimentare il sociale. Sguardi etnografici sulla produzione e il consumo di cibo nella conntemporaneità. Milano : Ledizioni.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10281/576586
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